Liberal Konsey

10.09.2005

İnternet nelere kadir.

Bu gün eski kulağı kesiklerden bir kaç arkadaşla buluştuk. Tartıştığımız konulardan birisi de Devlet Tiyatrolarının özelleşmesini savunmanın liberalizmin fundamental bir yorumu olup olmadığıydı. Tiyatro'ya gitmeye vakit bulamayan bir kişi olarak buna "Hayır, normal bir yorumdur." dediğim tahmin edilebilir. Fakat karşısına çıkacak tiyatro sevmez bir vergi mükellefine ne diyeceği muğlak karşıtlarım BBC'nin özelleştirilmesini gündeme getirmeye kalkışacak bir kişiye İngiltere'de gülüneceğini iddia ederek cevap verdiler.
Hmm... "BBC'nin özelleştirilmesi" kulağa aslında hoş da geliyor, iyi de İngiltere'de bu niye komik bulunsun ki? Merakla hemen bunu araştırmaya koyuldum, (biliyorsunuz, artık ben tescilli bir "araştırmacı-yazar"ım) çünkü biliyordum ki, siz blog okuyucuları da bundaki komik bölümü benim gibi anlamayacaktınız. Ne yazıktır ki İngilizlerin niye güleceğini anlamama yardım edecek bir şey bulamadım, ama üzülmeyin, gene de bizlerin gülebilmesi için bir kaç link çıktı karşıma:

Bu iki link mevcut "solcu" Blair hükümetinin BBC'nin teknolojik işleri yürüten şirketinin Siemens'e satılması kararının nasıl kesinleştiğini anlatıyor.

http://www.bectu.org.uk/news/bbc/nb0227.html
http://www.bectu.org.uk/news/bbc/nb0228.html

Bu link sendikanın BBC'deki yeni bütçe kısıtlamaları ve toplu işten çıkarmalarla mücadelesini:
http://www.bectu.org.uk/news/bbc/nb0233.html

Bu linkler yakında gerçekleşmesi muhtemel BBC parçalanmalarını ve hangi parçaların satılacağını:
http://212.58.240.35/1/low/uk/411818.stm
http://medianetwork.blogspot.com/2005_05_29_medianetwork_archive.html

Şu linkte de gene BBC'nin parçalanıp satılması konusunda detaylı bir makale bulabilirsiniz:
http://www.nationalreview.com/comment/comment-murray081103.asp

Eğer verilen linklerde bulmakta zorlanırsanız sayfada "privatisation of" diye aratıverin.

Demek ki "BBC'nin özelleştirilmesi" değil İngiltere'de gülünecek bir konu olmak, İşçi Partisi hükümeti tarafından başlatıldığında bile normal karşılanacak denli topluma malolabilen bir gündem.

Dear Hakan Demirel'den rivayet olunur ki, Atilla İlhan TRT2'deki bir konuşmasında "Cumhuriyetin, şeker fabrikaları ve o dönem temelleri atılan demir-çelik fabrikaları vs ile özdeşliğinden dem vurup, bu fabrikaların özelleştirilmesinin cumhuriyet felsefesinin artık ortadan kalkması demek olduğunu" söylemiş. Ama görüldüğü kadarıyla İngiltere, BBC ile kendi devlet anlayış ve gelenekleri arasında benzer bir özdeşliğin bulunduğuna inanmıyor. Peki bu tür özdeşliklere onların yerine inananlara ne demeli? Evet, bildiniz: "Kraliçeden fazla Kraliçeci"

0 Yorumlarz:

Yorum Gönder

<< Home