Liberal Konsey

6.14.2005

Küresel basın ve iletişim özgürlüğü !!!

Bugünkü gazetelerde bir haber yeraldı Microsoft'un Çin'de görüntülenen arama portalı ile ilgili. Habere göre Microsoft Çin'de internet üzerinden yapılan aramalarda şu kelimelerin geçmesine kendiliğinden sansür koymuş.

"demokrasi"
"özgürlük"
"insan hakları"
"Tayvan'ın bağımsızlığı"
"gösteri'

Bunları arayınca MSN sitesi size cevap vermiyor ve başka kelimeler aramanızı öneriyor.
Haberde bu sansürün neden koyulduğu anlatılmıyor; ama Google, ve Yahoo da önceden beri uyguluyorlarmış aynı sansürü ve dolayısıyla Çin'deki insan hakları örgütlerinin protestolarına uğruyorlarmış.
"Piyasa ekonomisi demokrasiyi ve siyasal özgürlükleri geliştirir", gibi kalıp cümlelerin ancak belirli önkoşullar altında geçerli olabileceğini böylece görüyoruz. Mesela Çin'de bu cümleye internet üzerinden ulaşamıyorsunuz, çünkü arama motorunuz hata veriyor :)
Bu firmalar muhtemelen Çin devletiyle iyi geçinmek için, sırf o ülkede çalışmalarına izin verilsin diye insanların siyasal özgürlükleri kendileri aracılığıyla kullanmasına izin vermiyorlar. İyimserler internetin varlığının iletişim özgürlüğüne kısmi de olsa bir katkı sağladığını iddia ededursun, bence şu tartışılmalı. Sadece Britney Spears'ın ya da XXX sitelerin aranabildiği bir Google "halkın afyonu" olmanın ötesinde herhangi bir fayda sağlayacak mı gerçekten, yoksa onu daha kötüye götürmesi ve siyasal sorunlara duyarsız, "sen mi kurtaracaksın memleketi"ci, bir toplumu üretme yolunda araçlaşması daha mı muhtemel, sizce hangisi?
Öte yandan firmaların da haklarıdır, neyi isterlerse onu aratırlar, benim belki daha çok merak ettiğim her ülkede "Bu kelimeye izin verilmemektedir, lütfen başka bir kelime arayınız." uyarı mesajının da çıkıp çıkmadığı. Biz yaptığımız bir aramada hiç bir şekilde görüntülenmeyen, ya da IP adresimize bağlı olarak görüntülenen sonuçlar olup olmadığını biliyor muyuz? Ya da tanımlı IP gruplarına göre bir takım arama seviyeleri olup olmadığını? Açıkçası google'ın emaillerimizi silmemesi ve başkalarının bizim emaillerimiz arasında search yapabilmesine izin vermesi, polisle zaman zaman da işbirliği yapması. E-mail adresi vermek için bir başkasının bize referans olmasını istemesi, kullandığımız diğer bir e-mail adresini vermeyi zorunlu kılması neredeyse bir network haritası çalışmasına işaret. Buna ne demek lazım? (Ilk paragrafı okuyanlar için eşantiyon olarak verilmiş bir komplo teorisi.)

0 Yorumlarz:

Yorum Gönder

<< Home