Liberal Konsey

5.21.2005

Geç Anakin, geç. Anakin, karanlık tarafa geç.

19 mayıs günü gençlik bayramını coşkuyla kutlamak üzere Hakan'la buluştuğumuzda o günün Star Wars 3. Episod'un sinemalara geldiği gün olduğunu unutmuştuk. Sonradan hatırlayınca "Gidelim bari, hem ilk gününde izlemiş oluruz." dedik, ve Kadıköy Süreyya'nın yolunu tuttuk.
Daha önce hiç Star Wars izlememiş birisiyle 3. Episode'a gitmek insanı endişeli bir ruh haline sokuyor. Çünkü sözkonusu kişi 6 bölümlük serinin ne seyredeceğinin öncesindeki 2 bölümünü, ne de bundan sonra gelişen olayları anlatan 3 bölümü bilmiyordur ve gidelim dediğiniz filmi de anlamayıp size suç bulması yüksek bir olasılıktır. O endişeyle diğer bölümleri özetlemeye çalışmak hatadır işte. Çünkü sıralamayı doğru anlamak hemen hemen imkansızdır yeni birisi için. Benim de başıma gelen buydu. Neyse ki film idare etti ve Hakan da beğendi.
Upuzun reklamlardan sonra başlayan bu Episod alkışlarla ve bazı seyircilerce havada sallanan kırmızı-mavi (filme de uygun yapmışlar, neler de bilirmişler) yanabilen oyuncak ışın kılıçlarıyla karşılandı.
Senaryoda her şey beklendiği gibi, Luke ve Leia Skywalker doğuyor, Jedi düzeni çöküyor, Anakin Darth Vader oluyor, olaylar 4. Episod'un başında karşılaşacağımız İmparatorluk evreninin başına kadar geliyor. Tek eksik İmparatorluk marşı: En çok bilinen kötü adam müziği. Nedense bu filmlere Darth Vader'in bir yere gelmek üzere olduğunu anlatan bu müziği koymamışlar.
Gerçi filmin diyalogları çalışılmamış, oyunculuklar fecaat, zaten 5 oyuncu var filmde toplam, biri giriyor, öteki çıkıyor. Ama o kadar olur. Fantastik filmlerde önemli olan hikayedir, bunlar değil.
Filmin en anlamlı dakikaları şüphesiz Anakin'in artık bütün köprüleri atıp Darth Vader olarak yeniden doğduğu andı. Güce denge getirmek üzere "seçilmiş kişi" olarak gönderildiği evrende bunun yerine kötülüğün tarafına geçmeye karar vermesi ve kafasına ölümüne kadar çıkmayacak o maskenin geçmesi onyıllardır herkesin beklediği andı. Ve işte o elbiseyi giymeye başladığında eşi sancılandı, kafasına o maske geçtiğinde bundan sonraki filmlerde ona karşı savaşacak ve Episod 6'da onu yenerek güce dengeyi getirecek olan oğlu, Luke Skywalker doğdu.
Diğer bir deyişle kendi seçiminizi siz yaparsınız, ama kader ağlarını örecektir; ve daha büyük bir kudrete ulaşmak için gücün karanlık tarafına geçebilirsiniz, ama olacakları değiştiremezsiniz.

Çıktığımızda sokakta Darth Moul kıyafetinde bir genç gördük, suratında kırmızı siyah boyalar ve simsiyah pelerinli kapşonlu kıyafetiyle üstelik kolunda kız arkadaşı olduğu belli birisiyle Süreyya sinemasına yürüyordu Bahariyede. Belli ki bizden bir sonraki matineye. Çocuğa değil ama kız arkadaşına acıdım, zavallı belki de hiç ilgi duymuyordu filme, ama Bahariyedeki herkes, bir çoğu da bıyık altından gülerek, tuhaf tuhaf yanındaki Sith'e bakarken yürümeye katlanmadığı takdirde terk edilmesi de olasıydı. Ne zor bir seçim.

Film ilk günü itibariyle önce Yüzüklerin Efendisi'nin, sonra Örümcek Adamın rekorlarını kırdı, ilk 4 gününde de 300 milyon dolarlık hasılat yaptı, ve nihayet Titanik'in hakedilmemiş tahtını elinden alacakmış gibi görünüyor, büyük bir başarı sanki. Öte yandan kainatı koruyan Jedi'ların Tatooine gezegeninden dünyaya inersek o paraya Afrikada kaç aç doyardı ya da, Güneydoğuda ne barajlar yapılırdı da diyebiliriz, diyelim mi?

0 Yorumlarz:

Yorum Gönder

<< Home